Choose your language

fredag 26. mars 2010

ABC i ord og bilder - Æ

Æææææ …… er neimen ikke noe enklere enn Z’en. For det er ikke mange Æ’er å velge i på Strømsø. Her i Drammen uttales ofte E som Æ, som Ælva (Elva uttalt med tjukk l på Drammensk og da mener vi Drammenselva). Men da jeg har skrevet om Elva i et tidligere innlegg, så må jeg ty til reserveløsningen.

Gulskogen gård - hovedhuset

Ved å strekke Strømsø litt lenger oppover langs ”ælva”, så havner vi på Gulskogen. Der ligger Gulskogen gård, hvor Æresdoktor Carl Oscar Eugen Arbo (1837-1906) vokste opp. Han var militærlege og fysisk antropolog som på slutten av 1800-tallet undersøkte kroppsbygningen til norske rekrutter i forsvaret. På dette grunnlag fremsatte han en hypotese om at befolkningen i Norge hadde innvandret som tre adskilte grupper. I 1895 ble han ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, og i 1900 ble han æresdoktor ved universitetet i Lund.


Opprinnelig var Gulskogen en bondegård, "Søndre Skogen". Etter at den ble malt gul ble den bare kalt ”Gulskaugen”. Bydelen Gulskogen har altså navnet sitt fra Gulskogen gård.


Gulskogen gård er et godt bevart lystgårdsanlegg som i dag er en del av Drammens Museum. Foruten våningshuset består anlegget av en stor hage og driftsbygninger. Hovedbygningen (våningshuset) ble oppført i 1806 i louisseize-stil (som anses å være en del av klassisismen, og kjennetegnes av rette linjer og symmetri).
Våningshuset har elegante interiører fra Arbofamiliens tid

Eieren Peter Nicolai Arbo, som kjøpte gården på tvangsauksjon i 1793 for 2 990 riksdaler, var arvingen til handelshuset ”Johannes Arbo & Søn”. Arbo og hans kone som den gang var i midten av 20-årene, var Strømsøs rikeste par. De forvandlet gården til en moderne landvilla, beregnet på selskapelighet.

 Hovedbygningen er laftet og har bordkledning som imiterer klassisistisk sandstensdekor

I tillegg til bygningene, anla Arbo også den 25 mål store landskapsparken, med lindealleer, lysthus, labyrint, dammer, kanaler og hvitmalte broer, etter mønster av store barokkanlegg i Europa.


 

 


 
Parken særpreges blant annet av den imponerende lindealleen som er 265 meter langSiden 1972 har gården og parken vært åpen for publikum, og den er blitt et populært utfluktssted. Min sønn har vært der med både barnehagen og skolen, og labyrinten av lindetrær var en spennende opplevelse. Den eneste bevarte vegetasjonslabyrint i Norge! Anlegget er virkelig en attraksjon!


Flere ABC-innlegg finner du her10 kommentarer:

 1. Ett härligt inlägg med fina bilder och intressant text!
  Trevlig helg!

  SvarSlett
 2. Så vackert och byggnaden är jätte fin.
  Kul att läsa ditt inlägg:)
  Ha en trevlig helg!

  SvarSlett
 3. Et veldig sjarmerende sted, det kan jeg si fordi jeg har gått her flere ganger..liker meg dog best her på sommeren..med blomsterpryd og fugleliv.
  Ha en fin fin helg og go påske !

  SvarSlett
 4. Det ser ut som et meget vakkert sted og den alleen ser fantasisk ut.
  Må ha være storslagent å få vandre rundt der og ta bilder:)

  SvarSlett
 5. Så nydelig gammel ærverdig gård. Allene var bare nydelig. Bestemoren min hadde slik alle opp veien til gården sin. Men den er desverre borte på grunn av elde.
  Ha en riktig god påske!

  SvarSlett
 6. En slik allé kunne jeg tenkt meg, den ser lekker ut selv i vinterdrakt.
  Riktig god helg!

  SvarSlett
 7. Ser man det, oppover ælva ligger en eventyrgård.
  Nok en grunn til ¨svinge innom æreverdige Drammen, ikke alene med ditt fantastiske kamera, men med egen kroppp og sjel.

  Ha en fantastisk påske

  SvarSlett
 8. Heisann!
  For en fantastisk fantasi du har. Sjølom jeg har bodd i nærheten noen år, så ante jeg ikke at denne gården eksisterte. Sånn er det å ikke være bysbarn!
  Takk for guidinga!
  Ha en flott påskeuke!

  SvarSlett
 9. Vakkert!!

  Likte spesielt godt bildet av Alléen :)

  Ha en god påske!

  SvarSlett

Thanks for visiting and leaving me a comment!