Choose your language

torsdag 8. april 2010

ABC i ord og bilder - Å

Ååååå, nå er det slutt! Vel, ikke helt for Petunia har lovet en ny runde, den tredje i rekken. Men i denne runden er det altså siste innlegg. I 28 innlegg har jeg tatt dere med rundt i bydelen som ofte blir betegnet som feil side av elva, Strømsø! Mange har blitt overrasket hvor fint det har blitt i Drammen de senere åra, og da spesielt på ”den andre sida”.
 
Strømsø ... min vakre bydel

En Å deler altså Drammen i to, Drammenselva. Når du står på Strømsøsiden og ser over til den andre siden, kan du ikke unngå å se enda en Å, Aass bryggeri’s flotte bygg som ligger mot elva. Men jeg kan jo ikke bruke Aass til mitt innlegg om Strømsø! Jeg har derfor jaktet på Å’er i bydelen, uten stort hell. Derfor har jeg beveget meg litt nedstrøms, langs fjorden forbi Tangen til Åskollen.

"Aass for oss"

Her finner man helleristninger som er 6000-7000 år gamle. De er første tegn på menneskelig aktivitet i Drammensområdet. Jeg dro dit for å ta bilde av den kjente ”elgen”, men dessverre var området tildekket.

Her ligger hellerisningen godt bevart

Åskollen tilhørte frem til 1964 Skoger kommune, og ligger helt sør i kommunen Drammen. Åskollen har vært et jordbruksområde med store gårder som Solum gård, Lolland og Knive.

Store Solum

Navnet er sammensatt av sol og heim, og betegner et sted som har rikelig med solskinn. Tidl. Skrivemåter var Sollæimar (1351), Sollæimom (1396), i Soleimum (1398), Sollum (1604).Gården var til 1718 to selvstendige bruk, Mellem Solum og Søndre Solum. I 1838 ble gårdene matrikulert sammen under navnet Store Solum. Eiendommen har siden 1833 vært i Kiær-familiens eie. Helt opp til 1930-årene var Store Solum udelt og besto da av ca. 720 mål dyrket mark og 850 mål skog, fra Drammensfjorden til Nordbykollen. Deler av Store Solum er regulert til boligbebyggelse, og gården ble etter hvert sterkt utparsellert. Kilde Byleksikon

Utsikt mot Lier som ligger på den andre siden av fjorden. Tranby kirke sees i det fjerne

Nede ved fjorden ligger Solumstrand hvor det er etablert et omdiskutert propananlegg og et kloakkrenseanlegg som var en del av ”Kloakkrammeplanen” - et viktig element for å få elva og fjorden ren. I mellom ligger båthavna hvor Drammens Seilforening holder til.

Solumstrand båthavn


Klubbhuset til Drammens Seilforening


Dette er tatt sist søndag ... fremdeles litt is igjenDet ble mange "svanebilder", de svømte så fredelig helt inntil der jeg stod


Dett var dett! Nå er omvisningen slutt! Jeg deltar nok i neste runde også, men da med ett nytt tema. Hvilket er ennå ikke bestemt .... Jeg benytter anledningen til å takke Petunia for at hun holder dette igang!

Takk for følget! 


Flere Å-innlegg finner du på Petunias ABC

8 kommentarer:

 1. Meget flotte og stemningsfulde billeder :)

  SvarSlett
 2. Hva som er rett og hva som er feil side er jeg ikke sikker på, men at byen har fått mang et løft de senere år skal være sikkert. Herlige bilder du viser fram igjen Irene fra vår by som stadig blir penere :)

  SvarSlett
 3. Ja, jeg har kost meg mye med dine innlegg og bilder her..for når jeg bodde i Drammen så bodde jeg faktisk på Strømsø sia jeg au ;)

  Ha ei fin vårlig helg :)

  SvarSlett
 4. Kjekt å bli litt "kjent" med Drammen. Du har presentert den på en utrolig flott måte. Takk:-)

  SvarSlett
 5. Gurimalla så fine bilder du tar!! Nydelig innlegg fra deg igjen!
  Takk for alle dine vannvittig flotte ABC innlegg! Alltid en fryd å se de fine bildene dine!

  SvarSlett
 6. Det er helt ekstraordinært flotte billeder, du tager. Jeg er så misundelig, bare jeg kunne gøre dig kunsten efter.

  SvarSlett
 7. Så många och sååå fina och vackra bilder!
  Trevlig helg!

  SvarSlett
 8. Hei
  Her er det vakre bilder som det har vært vær uke , Og etter dette er mitt syn på Drammen forandret , morsomt se "nærområde" som er så totalt forskjellig fra hva en tror . Og takk for følge denne omgang..

  SvarSlett

Thanks for visiting and leaving me a comment!