Choose your language

onsdag 9. januar 2013

Ta kontroll

over kameraet selv ...... eller rettere sagt, bildet!

Jeg fotograferer aldri med "automatiske" innstillinger i kameraet uten at jeg kan korrigere i etterkant. Det betyr at jeg alltid fotograferer i RAW format.

Auto for meg handler ikke om å la kameraet velge blender og lukkertid, for det vil jeg bestemme selv, men å sette hvitbalansen på auto og billedstilen på standard. Man kan selvsagt stille inn hvitbalansen  (daylight, shade, cloudy, flash osv) og billedstilen (portrait, landscape, neutral, faithful osv) rett før bildet skal tas, men jeg syns ofte at jeg ikke treffer så godt slik at jeg må justere i etterkant likevel. 

I det digitale "mørkerommet", hvor jeg lager jpg-versjonen av bildet, kan jeg gjøre korrigeringer for å få bildet slik jeg vil ha det uten at det går ut over billedkvaliteten. (Jeg bruker som oftest "Digital Photo Professional" som fulgte med kameraet mitt). Her kan jeg bruke de samme innstillingene som på kameraet, fordelen er at jeg kan sitte i ro og mak og velge det "rette" for mitt bilde. Nedenfor ser du samme bilde med forskjellige innstillinger. Dette var kamerainnstillingene: Hvitbalanse "auto", billedstil "standard"Hvitbalanse "auto", billedstil "landscape"Hvitbalanse "daylight", billedstil "landscape", korrigering på eksponeringen med -0,5 (halv trinn under)Hvitbalanse "cloudy", billedstil "landscape", korrigering på eksponeringen med -1 (ett trinn under)Hvitbalanse "shadow", billedstil "landscape", korrigering på eksponeringen med -1


Og hvis en virkelig vil leke seg, er det mange andre spaker å dra iHvitbalansen er stilt inn på "color temperature 9000 k", billedstil "clear" (lastet ned fra nettet), 
korrigering på eksponeringen med -1Her har jeg lekt meg med mange av funksjonene som finnes i programmet. 
Slik kan en fortsette i det uendelige, nesten vanskelig å si stopp, hehe.


Men hva er rett? Som jeg husker det, er nok bilde nr. 2 nærmest "virkeligheten" 
Hva er din favoritt?


PS! Glemte jo monochrome og sepia. 
Det får bli en annen gang :o)18 kommentarer:

Elin sa...

Elsker å sitte slik å leke meg i ulike redigeringsprogram. Er jo halve moroa det. Ofte lett å se seg blind selv. Jeg kan godt være fornøyd med bildet når jeg gir meg, for deretter å få nesten sjokk når jeg ser bildet dagen etterpå, he, he. Lett å ta av for å si det slik. Likte variant nr. 2 best. Men synes gulfargen/lysene ble litt grelle. Ville ha duset de ned noe. Nei, ikke lett:):)

Irene sa...

Jeg er enig .... lyset var så fint da jeg tok bildet og det ønsker jeg å formidle. Derfor er nr to min favoritt også!

Refleksjon på livsvegen sa...

Så masse stilig som går ann ;-)
Vanskelig å velge..
Eg er blitt så rar og lat at eg oftast har knipsa med mobilen i det siste.
Nokre bilete vert ganske ok med det også.

Ha fin kveld!

Joop Zand sa...

Lovely light and colors Irene.

greetings, Joop

RuneE sa...

"Rett" er slik DU vil at det skal være. Det finnes ingen fasit :-)
Så vidt jeg har sett pleier det å fungere bra :-)

Selv "sverger" jeg til Lightroom 4 for det meste av arbeidet, supplert av PS CS4 når det behøves noe mer.

Irene sa...

Jeg har også Lightroom, men har ikke klart å finne en god arbeidsflyt. Henger for godt fast i det gamle og kjente. Jeg bruker PSE til etterbehandling, litt småflikking blir det som oftest for eksempel "crop" og "levels".

HansHB sa...

Flott bilde med spennende editmuligheter.
Kamera mitt har ikke "auto" innstilling, bruker som regel manuelle.
Jeg har fullformatskamera og bruker PS Cs5.1 og Bridge når jpg filer lages.
Under fotooppdrag bruker jeg ofte jpg og raw innstilling.
Da går det raskere å sende inn bilder som skal nå en "deadline".
Ønsker deg en flott kveld!

Irene sa...

Tror du misforstod litt ... jeg bruker ikke "autoinnstillingen" som velger lukker og blender automatisk. Men begge mine kameraer har denne muligheten. Hvis jeg i spesielle tilfeller bruker autofunksjoner så blir det lukkerprioritet eller blenderprioritet. Det jeg snakket om er å la kameraet velge hvitbalansen selv. Den kan jeg jo korrigere etterpå om jeg ikke syns den passer :)

HansHB sa...

Nei-nei, jeg oppfttet IKKE det slik at du brukte auto. Mente å støtte dine vurderinger ved å skrive slik jeg gjorde. Når en skal skrive kortfattet om fototekniske ting kan det bli litt uklart...
Mine kamera har "P" som den mest kamerastyrte funksjonen.. Ha en fin kveld!

Irene sa...

Hehe, da var det jeg som misforstod :) Sorry!

Tiago Braga sa...

the last one its my favourite! love all the differente ways, colors and shoots

Gunnar sa...

Kjempebra, e holder au på på denne måten, og det er ikke lett å bestemme seg nei, men jeg har funnet ut at for min del så prøver jeg å få det sånn det ER, og får jeg ikke til noe på det området så er det bare å begynne å dra i spakene, rett og slett for å eksperimentere.
Å hvilket som var best av disse var veldig vanskelig, litt avhengig av hvilket øye jeg ser med.............men jeg setter en knapp på nr.2.

fotonita sa...

Ja, det er uendelige muligheter...sukk... Du vet jeg er ikke helt fortrolig med teknikken, hehe.
Det er ikke lett å velge det fineste her... men "cloudy" var lekkert ;)

God aften til deg - her er det snart godnatt ; )

Dirk Rosin sa...

flott demonstrasjon av forskjellige instillinger, de to siste frister meg mest.
hilsen dirk

RuneE sa...

Man bruker det verktøyet man liker og man føler at man behersker. Ingen grunn til å skifte før man virkelig har grunn til det. Derfor ikke PS CS6 på meg :-)

PS ser at du har diskutert ulike prioriteringer ved opptak med HansHB nedenfor - selv bruker jeg mest Blenderprioritert med autoiso, noe lukkerprioritert der motivets hastighet spiller en rolle. Ren autoiso men med manuelle blender- og lukkerinnstillger bruker jeg også en del, men da kan man jo ikke benytte EV (Canon 7D, 40D og G12).

Liv Johanne sa...

Godt å høre at flere jobber masse med bildene etterpå.. Noen ganger kjennes det som "juks" når jeg holder på, men så minner jeg meg selv på at jeg ofte øneker å formidle noe med bildene mine, ikke bare avbilde det jeg ser,- og da er ofte redigering et godt virkemiddel..
Mange fine varianter her, og liker nok de av bildene som har en god varm glød litt bedre enn de uten... ;)

Nettums Art and Photography sa...

Helt enig! Jeg skyter også bare i RAW for da kan jeg redigere som jeg vil i PS cs6! Veldig moro med slikt. Syns du hadde mye kule redigeringer her men jeg må si jeg falt for det nederste! Masse farger og det ser bra ut. :-)

NSM sa...

Great photos! Love the colors and shapes! 5*
Have a nice year!*