Choose your language

fredag 6. mai 2011

Æ - ABC Scandinavia

Noen som har vært på et sted eller vet om noe som kan knyttes til et sted som begynner med Æ? Det har i alle fall ikke jeg! Men det finnes alltid en løsning, selv om en må foreta noen krumspring eller være kreativ!  Min løsning på ukas bokstav er
Ælva .... som vi sier her i Drammen. Drammenselva som renner gjennom byen og deler den i to. Den har hatt stor betydning for utviklingen langs hele Drammensvassdraget. Uten den ville det ikke vært noe "DRAMMEN".


Selv er jeg vokst opp der Drammenselva starter, hvor den renner ut av Bergsjø på Geithus. Her faller den ned Geithusfoss som første foss på veien, i alt 63 høydemetere på sin 45 km lange ferd mot Drammensfjorden hvor den møter salt vann.

Bergsjø, som "geithusingene" kaller "ÆLVA"
Egentlig starter Drammenselva omtrent der frostrøyken syns på bildet.


Gravfoss på Geithus - her får Drammenselva selskap med Snarumselva"Ælva" med sine broer har skapt et spennende bybilde. Over sees litt av Ypsilon der den lander ved siden av Papirbredden. Ny giv og spennende utvikling i byen, spesielt langs elven. Under er den gamle jernbanebroen over Strømsøløpet. Elva deler seg i to løp og får Holmen mellom seg, før den renner ut i Drammensfjorden.


Jeg har nok mine ord i behold ved å si at Drammenserne er stolte av "ÆLVA" si. Drammenselva blir aktivt brukt i markesføringen av byen, som i "omdømmeprosjektet" der drammenserne ville kaste av seg sitt dårlige rykte. Hvem har ikke hørt om "norges største veikryss" , "hullet langs E18" og "harrybyen" ? Forvandlingen har skjedd gradvis, med rensing av elva som en begynnelse på 1980-tallet .... nå omtales byen som Elvebyen Drammen!Her ved Drammenselva står jeg dagen lang.
Fisker mort, og synger gla' min lille sang.
Jeg har reist i hele væ'la. Jeg har sett så mange land.
Intet er for meg som Drammens-ælvas vann.Flere av mine  ÆLVE-nnlegg HÆR og HÆRTa gjerne en titt for å se hvordan andre har løst oppgaven!7 kommentarer:

Jørgen sa...

Dejlige billeder af ÆLVA!

Hilda R.B sa...

Flotte bilder fra Ælva. passet til temaet synes jeg. Bra jobbet!

Kine sa...

Knallfine bilder på rekke å rad, du har jo den samlingen! Husker første bildet jeg så på bloggen din, det var av jernbanebrua, jeg ble imponert den gangen også:) Kos deg masse i helgen, enten du blir hjemme eller drar til Oddane*kinekos*

Fotokarusellen sa...

Flotte bilder av byen vår. Jernbanebroen er min klare vinner i dette innlegget.

Mona sa...

Fantastiskt fina bilder som visar både vacker natur och spännande arkitektur.

Inge sa...

Fantastisk smukke billeder.. :-)

Melusine sa...

Veldig bra løsning, Irene, og fine bilder fra Drammenselva.
Spesielt godt liker jeg nr. 2 og 3 :)