Choose your language

onsdag 21. juli 2010

Bufo bufo

Det bor en gammel PADDE under en busk ved trappa mi .... jeg tok borti den da jeg skulle luke i bedet. Aller først ..... æsj, det var noe ekkelt! Hva var det? Jeg skvatt skikkelig, grøss og gru! Jeg bøyde meg for å kunne se lenger inn under busken. Næmmen, en harmløs PADDE! Litt senere hadde den krøpet frem fra gjemmestedet sitt og lå i sola og koste seg .......

Ikke akkurat noen skjønnhet med sin ruglete hud og vorter


En liten høneblund i solen

Ble nysgjerrig på disse lite tiltalende skapningene, så jeg "googlet litt". Nordpadde (Bufo bufo) er eneste art i paddefamilien i Norge og kan bli over 30 år gamle. Padden er et virveldyr og kan bli opp til 12 cm lang. Hunnen er størst!  Padder er vekselvarme og de lever en stor del av livet på land, men også i vann. Voksne padder puster hovedsakelig med lunger, men også gjennom huden.
Padder skiller ut et giftig sekret som inneholder bufonin flere steder på kroppen, som smaker vondt og vil føre til brekninger, kløe, irritasjon, ubehag og stor utsondring av slim. Derfor har padder få naturlige fiender.  
Men hva skiller padder fra frosker? Jo, snuten er mer avrundet på padden og buken har flekker. Og padder går mer enn de hopper, i motsetning til frosk. Jeg forsøkte å få padden til å flytte litt på seg, for å få fotografert den fra en bedre vinkel, men den bare ålte seg noen cm ..... regner med at den ville hoppet langt av sted om den hadde vært en frosk!

4 kommentarer:

Gry Offernes sa...

Din våghals! Jeg hadde sprunget inn i huset og låst døren etter meg! Men fantastiske bilder har du fått iallefall!!! Og jeg har lært mer om padder enn jeg har hittil i livet... :-)

Rune Kvisla sa...

Flotte bilder fikk du av den, i hvert fall. Selv har jeg meget stor sans for slike medskapninger, og har også ørlite ekstra informasjon å komme med.
Som voksne lever de helst alene, og er svært bofaste. Det vil si at de holder seg innen en relativt liten radius. De er faktisk bare avhengig av vann i forbindelse med formering, ellers er blomsterbed, høyt gress og annet som gir skygge mer enn godt nok. Noe annet er at de har hukommelse på linje med elefanter - de glemmer aldri! Og for egen regning legger jeg til, de er blide og greie å ha med å gjøre. Har et par stykker boende i hagen, og det er mer enn fascinerende å følge med på deres gjøren og laden. "Vanedyr" er de også, har gjerne faste rutiner som de følger, til nøyaktig samme tid hver dag.
Så - for de som eventuelt har en slik i sin umiddelbare nærhet, kan jeg bare anbefale å utvikle bekjentskapet :-)

Rune (Bildebloggen) sa...

Det er ikke det mest delikate man slenger fingrene innom i beddet,men de er søte og små og er vel overdrevet å bli livrede for dem. Vi har en som bor fast i hagen her, har sett han de siste fem årene, alene. Ikke at jeg flyr og bærer på den da, hehe. Men han koser seg i nabolaget her, Supre bilder du fikk av den!

Anzu sa...

He is charming ♪
Please recapture the thread of
your peaceful dream.